fbpx

Levendula Lilla

A vetéléshez kapcsolódó gyász folyamata

A vetéléshez kapcsolódó gyász folyamata akkor kezdődik, amikor a várandósság megszakad. Az, amikor pozitív lesz a terhességi teszt, a szülővé válásnak egy fontos momentuma. Sok esetben nem az első állomása, hiszen abban a pillanatban, amikor elhatározzuk, hogy családot alapítunk, megfogalmazódik a vágy a gyermek iránt. Ez a vágy beteljesülni látszik akkor, amikor végre megpillantják a teszten azt a jelet, azt a felejthetetlen, aprócska jelet, ami a baba érkezését mutatja. Ekkor kezd az álom valósággá válni, reményeket fűz hozzá, álmokat dédelget…

Anya és Apa

Épül az új szerep, az új identitás: Anya és Apa lesz. Talán akkor gondolnak magukra először így.

Amikor egy várandósság megszakad, ez mind szertefoszlik. Nem csak az elveszített gyermeket kell elgyászolni, hanem a meg nem született gyermekhez kötődő apa- és anyaképet is.
A társadalomban él egy olyan tévhit, amely szerint egy kisebb terhesség elvesztése kevésbé fájdalmas. Jelenlegi kutatások alapján nem tudunk összefüggést kimutatni a terhességi hetek száma és a gyász intenzitása között. (Research in Nursing and Health) Azt mondhatjuk, hogy nem a gesztációs hetek száma határozza meg a fájdalom, a szorongás és a depresszió mértékét, hanem az, hogy a pár számára mit jelentett a terhesség.

Ahhoz, hogy megértsük és tudatosítsuk a gyászmunka során megtapasztalt érzéseket, szeretném ismertetni a gyászfolyamat leírására talán legelterjedtebben használt Kübler-Ross modellt.

 Az egyszerűbb modell 5 fázist különít el:

1.) Tagadás és elszigetelődés: 

Sok nőben él egy halvány reménysugár, hogy az orvos tévedett és mégsem vetéltek el. Elmennek egy másik orvoshoz, hogy megcáfolja a diagnózist, esetleg órákat töltenek az érzett tünetek egyéb magyarázatát kutatva. Elképzelhető, hogy szeretnének egyedül maradni. Nem akarnak senkit látni, senkivel beszélni – még a társukkal sem. Ebben a stádiumban sokan kerülik a szociális interakciók minden formáját, dolgozni sem mennek. 

2) Düh: 

Ilyenkor lehet, hogy valaki mást hibáztat a vetélés miatt. Sok nő az orvost okolja, mert szerinte észre kellett volna vegye a vetélés korai jeleit és akkor talán megakadályozhatta volna azt. Lehet, hogy a partnert vagy saját magát hibáztatja.  Csalódottságot érezhet a kórházi dolgozók vetéléshez való hozzáállása miatt. Idegesíthető lehet a barátok vagy a rokonok hozzáállása, a véletlenül elejtett, károsnak ítélt, de egyébként segítőnek szánt megjegyzéseik.

3) Alkudozás: 

Ha hívő, akkor ilyenkor alkudozik a felsőbb hatalommal, a mielőbbi teherbe esésért és azért, hogy az a baba maradjon is meg, ezekért akár cselekedeteket is felkínál. Ebben a fázisban kezdi meg a kivizsgálásokat a következő terhesség sikeressége érdekében. Sokszor életmódot vált és kipróbálja a hozzá közel álló alternatív gyógyászati módszereket.

4.) A depresszió: 

Megfordul a fejében, hogy egyáltalán lehet-e valaha gyereke. Elképzelhető, hogy győzködi magát, hogy nem is akar igazán gyereket, esetleg a vetélés büntetés valamiért. Próbál újra teherbe esni, de ha nem történik meg olyan gyorsan, ahogy elképzelte, akkor megijed, hogy talán nem is lehet újra várandós. A következő terhességnél erős szorongást érez, félti a babát, fél az újabb vetéléstől.

A kisbabák képei, a környezetében nyilvánosságra hozott várandósságok zavarhatják, fáj a terhes nők, kisbabák látványa. Nem tud örülni mások terhességének, újszülöttjének. A kismamákat, kisgyermekeket, újszülötteket célzó reklámok is rossz érzést keltenek benne.

5.) Elfogadás: 

A vetélés okozta fájdalom még mindig jelen van, de már enyhült, nem olyan intenzív érzés, mint az elején. Vissza tud tekinteni és még mindig szomorú, de már sokkal könnyebben kezelhető. Nagyon sok nő csak akkor jut el erre az szintre, amikor már életet adott egy másik gyermeknek.

Fontos tudni, hogy nem minden nő megy át az összes fázison ill. egy-egy fázis hossza egyénenként eltérő. Nagyon kiemelendőnek tartom, hogy minden létező érzés, amit egy vetélésen átesett nő érez, az helyénvaló, nem kell miatta bűntudatot érezni. A gyászmunkában nincs jó vagy rossz út a veszteség kifejezésére, megélésre.

Az alábbi ábrán követheted, hogy hol tartasz.

Egy várandósság megszakadása hormonális hullámvasúttal jár. Az elején azt érezheted, hogy te magad vagy a megtestesült fájdalom. A hormonok helyre állása után könnyebb lesz, akkor már kezelhetőbbnek fogod ez a fájdalmat érezni.

A vetéléshez kapcsolódó gyász folyamata ábrán bemutatva

Hasonló dolgon estél át? Mond el a történeted!

Facebook oldalunkat is követheted!