fbpx

Szociális kompetenciák

Kiknek ajánlom?

Ha a gyermeked

 • félénk, szorongó, visszahúzódó, esetleg nem tudja érvényesíteni az érdekeit
 • sokat „hisztizik”, verekszik, testvérét-társait piszkálja, nem követi a szabályokat

A szociális és érzelmi tanulás az a folyamat, amely során az emberek – mind a gyermekek, mind a felnőttek – kiépítik, fejlesztik azon kompetenciákat, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy megbirkózzanak a kihívásokkal teli helyzetekkel és egészséges kapcsolatokat tudjanak kialakítani.

A mentálhigiénés foglalkozások öt nagy területre tagolódnak:

Öntudat – Az érzelmek és gondolatok felismerése, annak megértése, hogy ezek hogyan befolyásolják a viselkedést, valamint a személyes erősségek és gyengeségek felmérése.

Önmenedzsment – A gondolatok, érzelmek és viselkedés szabályozása. Célok kitűzése, impulzusok kontrollálása és stressz kezelése.

Társadalmi tudatosság – Mások nézőpontjának megértése, empátia kimutatása különböző embercsoportok iránt, és támogatás megtalálása családi, iskolai és közösségi kapcsolatokon keresztül.

Kapcsolattartási készségek — Kommunikáció, együttműködés, a negatív nyomásnak való ellenállás és segítségnyújtás. Egészséges kapcsolatok kialakítása és fenntartása.

Felelősségteljes döntéshozatal — Etikus és tiszteletteljes döntések meghozatala a személyes viselkedéssel és kapcsolatokkal kapcsolatban, valamint a döntések következményeinek értékelése.

Hogyan zajlik?

A foglalkozások maximum 7 fős kiscsoportban zajlanak az egész tanévet átölelve, workshop formában. Annak ellenére, hogy a foglalkozások tematikájában vannak egymásra épülő elemek, lehetséges a csatlakozás év közben is, mert a megtanult készségeket ahhoz, hogy elmélyüljenek, folyamatosan ismételjük.

Hány éves kortól ajánlott?

4 éves kortól várom a gyermekeket.

Bejöhet-e szülő?

Amennyiben a gyermek érzelmi állapota azt kívánja, akkor igen, viszont akkor aktívan részt kell venned az órán. SNI vagy BTM kategóriát kapott gyermek esetén telefonon egyeztessünk!

Mennyibe kerül?

3500 Ft/alkalom az 50 perces foglalkozás

A foglalkozásokra a bejelentkezés előzetesen, telefonon történik

 

Több módszeres kiegészítő mozgásterápiás fejlesztő foglalkozás

Kiknek ajánlom?

ha a gyermeked:

 • szorong, fél
 • ha az érzelmek szabályozása nehézséget okoz
 • ha a koncentrációs készsége fejlesztésre szorul,
 • ha nehéz várandósságból született vagy a születése traumatikus volt
 • ha érzelmileg nehéz időszakon megy át (haláleset, válás, költözés)
 • ha szenzoros feldolgozási zavara van
 • ha nehezebben dolgozik csapatban
 • ha autisztikus vagy ADHD tüneteket tapasztalsz nála
 • ha a motoros képességek fejlesztésre szorulnak
 • ha bizonyos csecsemőkori reflexei visszamaradtak

Mitől több módszeres?

A foglalkozások során több, az általam ismert és jónak tartott módszerből választom ki azokat a feladatokat, ami az éppen aktuális csoport számára a legmegfelelőbbek.

Mik ezek a módszerek?

Autism Moovment Therapy Method (AMT)

 • strukturált mozgásos, zenés foglalkozás, amelynek célja az agy stimulálása, az érzékszervi feldolgozás elősegítése és a problémás viselkedés csökkentése az autizmus spektrum zavarral küzdő gyermeknél

Komplex Mozgásterápia – végzés 2022. szeptember

 • Delacato módszer alapján kidolgozott metódus a tanulási nehézségek megelőzésére, oldására ajánlott.

Rhythmic Movement Therapy

 • A Rhythmic Movement Training egy mozgásalapú, primitív (csecsemő- vagy újszülöttkori) reflexintegrációs program, amely fejlesztő mozdulatokkal, gyengéd izometrikus nyomással és ezek tudatosításával újjáépíti azokat az alapokat, amelyek a gyermekek és felnőttek tanulási, érzékszervi, érzelmi és viselkedési kihívásainak leküzdéséhez szükségesek.

A módszerben ringató jellegű, finom reflexintegrációs mozgásokat alkalmazunk, amelyek stimulálják az idegpályákat, és elősegítik a tanulást és az érzelmi egyensúlyt. Az RMTi-t hatékonyan alkalmazzák tanulási nehézségek megelőzésére, leküzdésére és hatékony módja az ASD, az ADD/ADHD tünetekkel kapcsolatos viselkedési/érzelmi egyensúly megtartására

Theraplay

 • strukturált játékterápia gyermekeknek és szüleiknek, gondozóiknak. Célja a kötődés, önbecsülés, mások iránti bizalom erősítése. 50 éves használata során bizonyítottan segíti leküzdeni az aktív-agresszív viselkedést, segít az indulatok kontrollálásában, a szocializációs és barátkozási nehézségek feloldásában. Mivel a kötődésre és a kapcsolatfejlesztésre összpontosít, a Theraplay-t évek óta használják nevelő-és örökbefogadó családoknál.

Polyvagal Excersises

 • A polivagális elméletben Dr. Porges ’neuroception’-ként írja le azt a folyamatot, amelyben idegi áramköreink a környezetünkben lévő veszélyre utaló jeleket olvassák. A neuroészlelés ezen folyamatán keresztül olyan módon tapasztaljuk meg a világot, hogy önkéntelenül átvizsgáljuk a helyzeteket és az embereket, hogy megállapítsuk, biztonságosak vagy veszélyesek. A polivagális gyakorlatokat alkalmazzuk arra, a klienseink biztonságosan tudjanak kapcsolódni autonóm válaszaikhoz és új módokon navigáljanak és válaszoljanak a mindennapok kihívásaira. A gyakorlatoknak van klinikai, szubklinikai és trauma informált formája, én ez utóbbit tanultam meg.

Hogyan lehet a foglalkozáson részt venni?

A részvétel minden esetben bejelentkezéshez kötött.

Amennyiben úgy érzed, hogy érdemes felmérni a gyermek állapotát, ezért külön díj kerül felszámolásra egyeztetés alapján.

Részvétel normál csoportban (max 10 fő): 3500 Ft/ alkalom (50 perc)

Részvétel kiscsoportban (max 5 fő): 6000 Ft/alkalom (50 perc)

Fontos! A foglalkozások nem helyettesítik a gyógytornász, a gyógypedagógus vagy a gyermek kezelőorvosa, szakpszichológusa által javasolt terápiát, viszont remekül kiegészítik azt.