fbpx

#1a4ből

Egy várandós nő számára nincs annál rosszabb, mint amikor kiderül, hogy a gyermek, akit a szíve alatt hordoz, akihez annyi álmot fűz, már sajnos nem él vagy olyan rendellenessége van, ami miatt meg kell szakítania a várandósságot.

Minden Negyedik!

Csoportunk

Csatlakozz a Mozgalomhoz!

Egy több, mint 8400 fős perinatális-prenatális gyásszal foglalkozó facebook csoport adminisztrátoraként sajnos azt tapasztalom, hogy a kórházban, rendelőintézetekben dolgozó szakemberek a halál hírét a legtöbb esetben nem tudják megfelelően elmondani, a várandós anya fájdalmát megfelelően kezelni. Továbbá azt is tapasztalom, hogy ezekhez a veszteségekhez kapcsolódó gyászt a társadalmi tabu miatt az érintettek nagyon nehezen, legtöbbször csak önsegítő csoportokon keresztül tudják megfelelően megélni, ami miatt könnyen alakulhat ki komplikált gyász.

+0K

Tag

+0

Egészségügyi szakember

+0

Megjelenés

Minden Negyedik

Nemzetközi statisztikák alapján minden 4. nő életében egyszer megtapasztalja azt a fájdalmas érzést, ami a várandóssága megszakadását, a meg sem született vagy az éppencsak világra jött gyermeke elveszítését kíséri.

A Magzat

Országunk törvényei szerint a magzati élet, amely a fogantatástól indul, tiszteletet és védelmet érdemel, picinyke életük elmúltával pedig a szüleiknek joguk van a méltó búcsúra.

Fájdalmas élethelyzet

Ez a kismama számára nagyon érzékeny helyzet, minden hang, hangsúly, mozdulat, gesztus felerősödik, elraktározódik és beleég a lelkébe. Az a tapasztalatom, hogy ezek az élmények még sok-sok év múltán is visszaköszönnek még azután is, miután a baba elvesztése miatt érzett fájdalom már tompult.

Fogjunk Össze!

Kampányunknak az a célja, hogy felhívja a figyelmet arra a társadalmi jelenségre, amely a várandósságok körüli veszteségeket érinti.

Amit el akarunk érni

Ebben a különösen nehéz és fájdalmas időszakban minden szónak, minden mozdulatnak jelentősége van, a fájdalom mellett ezek is a gyászoló szülőkbe égnek. Ha az egészségügyi dolgozók megerősítik, elismerik, hogy ez egy hatalmas veszteség, akkor a gyász szabadabban megélhető, könnyebben kikerül a társadalmi tabuk köréből. Célunk továbbá az is, hogy a gyászoló szülők környezetét érzékenyítsük, a gyászt legitimmé tudjuk tenni.

Amit fontos

Szeretnénk kiemelni az egészségügyi dolgozók fontosságát, mert ők azok, akik ebben a helyzetben először találkoznak a kismamával, ők azok, akik a halál hírét, a vetélés tényét közlik. A gyógyítók, orvosok az ősi idők óta kiemelt szerepet töltenek be a társadalomban, tekintélyszemélyek, a szavuknak, véleményüknek, a gesztusaiknak, tetteiknek kiemelt súlya van.

Csatlakozz a mozgalomhoz!
Érjünk el változást közösen!
Csatlakozom
Mondd el a történeted!
Meséld el, hogy te mit éltél át!
Elmondom