fbpx

Levendula Lilla

Amit a vetélésről tudni kell szülész-nőgyógyász szemmel

Gyakori kérdések közé is lehetne tenni a témát, így leírom, amit a vetélésről tudni kell. Mivel a világ terhességeinek több, mint egynegyede vetéléssel végződik, így ez is fontos téma. Dr. Kopp Dóra, szülész- nőgyógyász írása

Amit a vetélésről tudni kell

Az orvostudomány vetélésnek nevezi a 24. hétnél kisebb terhesség megszakadását. Amennyiben a terhességi kor nem megállapítható, úgy az 500 g alatti vagy 30 cm-nél kisebb és életjelenséget nem mutató magzat esetében lehet vetélésről beszélni.

Habituális vetélésről akkor van szó, ha kettő vagy több egymást követő spontán vetélés történt.

Időben elosztva is eltérően nevezzük

Időben elosztva beszélhetünk szubklinikai vetélésről (pár napot késett a menzesz, megjött), korai vetélésről (12.hétig) és középidős vetélésről (24. hétig).

Az összes spontán vetélés kb 70%-a az első trimeszterben, azaz az első 12 hétben zajlik.

Amennyiben pozitívat tesztelsz, jó ha tudod mikor van szükséged sürgős vizsgálatra:

Kevés vérzés és alhasi görcsös fájdalom jellemzi a fenyegető vetélést (de a méhenkívüli terhességet is, így fontos, hogy minél hamarabb jelentkezz a nőgyógyászaton!). 

Az első trimeszterben inkább vérzéssel, a másodikban inkább görcsöléssel kezdődnek a panaszok. Hüvelyi vizsgálat során zárt és megtartott méhszájat találnak. Az esetek 2/3-ában él az embryo és ilyenkor 85% esély van rá, hogy a terhesség nem szakad meg. Általában az orvos pihenést, kíméletet javasol. Ha szükségesnek látja, ellát recepttel.

Ha súlyosbodik a görcsölés és a vérzés, akkor már kezdődő vetélésről van szó, “abortus incipiensként” szerepelhet az orvosi papíron. Nagy valószínűséggel maradnod kell az osztályon szoros megfigyelésre.

Amennyiben az alhasi görcsös fájdalom és a vérzés igen kifejezett, esetleg darabos is, inkomplett vetélésnek hívják. Távozhat a méhlepény és az embryo. Kisműtétre lehet szükség, mely során kiürítik a méh üregét a későbbi komplikációk elkerülése érdekében.

Komplett, vagy befejezett vetélés esetén a nőgyógyász megállapítja hogy a méh üres. Ilyenkor beavatkozás nem szokott kelleni, de lehet hogy pár napot kórházban kell töltened megfigyelés miatt.

Különleges formája a vetélésnek az úgynevezett missed abortion, amikor is az elhalás után a kilökődés nem következik be. Az orvosod műtéti úton történő befejezést fog javasolni. Ilyenkor szóba jön a beavatkozás előtt a méhszáj tágítása laminaria pálcával.

Ha kórházban vagy, hazamenetelkor beszéljétek meg az esetleges kontrollvizsgálat időpontját. Ne feledd, vetélés után 2 hétig tilos az úszás, az ülőfürdő, a tamponhasználat és a házasélet! A menstruációd 4-6 hét múlva fog jelentkezni, a hormonszintek rendeződése után.

Általában az orvos a műszeres befejezés alkalmával a mintát szövettani vizsgálatra küldi, amiből értékes információk derülhetnek ki. A szövettani eredmény felől tájékoztatnak, hogy hol érdeklődhetsz.

Ha sajnálatos módon átestél egy vetélésen (műtéttel, vagy anélkül), haza engedtek, de lázat,vagy hőemelkedést mérsz, bővebb vérzésed keletkezik, bűzös véres folyást tapasztalsz, vagy fokozódó alhasi fájdalom lép fel, mindenképp jelentkezz nőgyógyászati ügyeleten!  Az utóvérzés és fertőzésveszély elkerülése céljából ilyenkor lehet kisműtétre lesz szükség, antibiotikumot rendelhetnek el. Súlyosabb esetben szóba jöhet a méh eltávolítása is.

Hasonló dolgon estél át? Mond el a történeted!

Csatlakozz közösségünkhöz a Facebookon keresztül