fbpx

Levendula Lilla

Terhességbefejező műtétek, amit tudni érdemes róluk

terhességbefejező műtétek

A terhesség nagyságától függően különböző módszerek léteznek a befejezésre. Mind attól függ, hanyadik trimeszterben van a kismama, milyen az egészségi állapota. Ezt a témát járjuk most körül.

Első trimeszter

Első trimeszterben a legáltalánosabb eljárás a méhnyak tágítása, majd a méh tartalmának kiürítése vákuum, vagy küret által. A méhszáj tágítása általában egy laminária nevű pálcával történik. A laminaria egy tengeri növény, rendkívül sok nedvességet tud felvenni pár óra alatt, így kíméletesen tágít. Manapság szintetikus megfelelőjét használják, méretre körülbelül 6 cm és ceruzabél vastagságú.
Hegar-pálca: A terhességbefejező műtéteknél a tágításhoz használható fémrudakat Hegar-pálcáknak nevezik, altatásban alkalmazzák őket közvetlenül a méh kiürítése előtt. Az efféle mechanikus tágítást kevésbé használják missed abortion esetén, ugyanis az éretlen méhszáj gyakran sérülhet.


Alkalmazhatóak prosztaglandin tartalmú lokális készítmények is, általában laminária pálcával kombinálják.
A méhszájat nem kell minden esetben tágítani, ha egy beindult vetélésről van szó, ahol már nyitva van, nincs rá szükség.

Második és harmadik trimeszter

Általában a második és harmadik trimeszterben a méhnyak előtágítását követő napon fájáskeltő infúziót szokás bekötni, majd a lezajlott vetélést követően műszeres befejezés történik.

Terhességbefejező műtétek mellékhatásai


Sajnos, mint minden beavatkozásnak, a terhesség befejezésének is lehetnek szövődményei. Felléphet bővebb hüvelyi vérzés, mely a méhnyak sérülését, vagy a méhizomzat renyheségét jelezheti. Ha a méh izomzata nem tud összehúzódni bármilyen okból, az vérzéssel járhat (gyulladás, szövetmaradék az üregben). Sérülhet a méh, átfúródás esetén érintett lehet a húgyhólyag, a belek, illetve a méhet ellátó erek. Előfordulhat, hogy hasi műtét lesz szükséges a sérülés ellátásához vagy több napig bent kell maradni a kórházban megfigyelés céljából. További hasi panaszok vagy lázas állapot gyulladást jelezhetnek. Ritka szövődmény az Ashermann-szindróma, mely során a méhen belül keletkezett összenövéseknek köszönhetően meddőség lép fel.


A természetes vetélés esetén fontos a rendszeres megfigyelés. Általában, ha méhen belül elhalt a magzat, a vetélés két héten belül spontán beindul és a méh az esetek nagy hányadában teljesen ki is ürül, így elkerülhető a műszeres befejezés annak minden veszélyével. Az első trimeszterben biztonságos megoldás lehet szoros laborkontroll, megfigyelés mellett. Mindezekre azért van szükség, mert ahogy telnek a napok, úgy nő a fertőzés és a trombózis veszélye is. A lezajlott vetélés után természetesen szükség van nőgyógyászati kontrollvizsgálatra a szövődmények elkerülése céljából.


(kép: unsplash)

Dr. Kopp Dora

Még több információra van szükséged? A Fontos tudnivalók menüpontban olvashatsz a témában!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.