fbpx
társ halála identitásvesztés

A házastársunkkal, partnerünkkel való kapcsolatunk gyakran a személyiségünk egyik fő támpillére: a társunk szükségletei, álmai és céljai legtöbbször egybefonódnak a miénkkel. Elveszíteni a párodat azt jelenti, hogy elveszíted az indentitásod egy részét, mint férj vagy feleség, társ és elveszíted az összes terveteket, a közös céljaitokat, amiket ti ketten, együtt szőttetek.

Az özvegység bármelyik életkorban nagyon nehéz. Ha fiatalon veszítetted el a társad, az olyan érzés, mintha senki sem értené meg a fájdalmadat és a zavarodottságot, amit épp átélsz. A legtöbb 40 év alatti embernek nincs a környezetében más, aki hasonló veszteséget tapasztalt volna.

Támaszt keresni – mind professzionális tanácsadás mind speciális támogató csoportok formájában – nagyon fontos. Segítséget és módszereket, eszközöket kapsz ahhoz, hogy elmozdulj a gyógyulás irányába és tudatosuljon benned, hogy nem vagy egyedül még akkor sem, ha magányos vagy.

Társ, házastárs elvesztése esetén tapasztalható érzések

Íme pár probléma, amellyel az özvegyek gyakran szembesülnek a gyászfolyamatban:

Sokszor tapasztalják azt, hogy a társuk elvesztéséhez kapcsolódóan más veszteségélményeket is meg kell élniük:

  • nem csak a társadat veszítetted el, hanem a gyermekeid édesanyját/édesapját is
  • nem vagy már többé férj/feleség
  • az anyagi biztonság elvesztését
  • a közös otthon elvesztését
  • azt, hogy a közös álmok és tervek sosem fognak valóra válni
  • barátokat és családtagokat veszítenek el

Fizikai tünetek

A házastárs elvesztése az egyik legmagasabb stresszforrás. A stressz és a hiányzó házastárs miatt érzett magány gyakran kihat a fizikai egészségre. Sok özvegy tapasztal komoly betegséget a partner elvesztését követő első évben. 
Ezek a leggyakrabban a gyászfolyamatban jelen lévő fizikumot érintő gondok:

  • alvással kapcsolatos problémák; túl sok vagy túl kevés alvás
  • étkezési szokások megváltozása
  • az általános aktivitási szint és mozgási szokások megváltozása
  • szociális izoláció

Társ, házastárs elvesztése mit várhatsz el a tanácsadástól?

A tanácsadás fontos része az önmagunkkal való foglalkozás, mert ez segít menedzselni a problémákat mielőtt azok negatív hatással vannak az egészségünkre.

A gyásznak nincs jó vagy rossz módja, nincs egy meghatározott idő, amikorra újra a réginek kell lenned. A legtöbb özvegy azt tapasztalja, hogy a gyász sosem fog teljesen eltűnni, de idővel (és tanácsadás segítségével) elhalványul annyira, hogy ne akadályozzon meg abban, hogy újra teljes életet tudj élni.