fbpx
öngyilkosság miatti gyász, megölte magát, pszichológus, terápia

Ha egy szerettünket azért veszítjük el, mert az önkezével vet véget az életének, az egy teljesen más fajta gyász, mintha betegségben vagy balesetben hal meg. Ilyenkor a gyászoló a gyász, az elszigeteltség és az önhibáztatás mérgező érzéseinek keverékét éli át. A hozzátartozók számára az öngyilkosság különleges dinamikája a veszteséget még traumatikusabbá teszi.


Öngyilkosság miatti gyász esetén tapasztalható érzések:

  • sokszor latolgatják, hogy vajon elmulasztottak-e észre venni valamilyen jelet, amellyel megakadályozhatták volna a halálesetet. 
    Ezt a bűntudatot sokszor egyéb családtagok, ismerősök vagy esetleg még idegenek is erősítik.
  • elképzelhető, hogy a családtagok szégyellik a halál igazi okát nyilvánosságra hozni
  • ha a szerettedet megölik, akkor természetes, hogy haragszol az elkövetőre. De itt az elkövető az áldozat is egyben, ezért nehéz összeegyeztetni az elhunyt cselekedete iránt érzett dühödet és a halála miatt érzett szomorúságot
  • a családtagok sokszor azt érzik, hogy az elhunyt szerettük nem szerette őket eléggé ahhoz, hogy éljen vagy az öngyilkosság egy ítélet a kapcsolatuk felett.
  • bizonyos esetekben, amikor az elhunyt többször is megkísérelt öngyilkosságot, esetleg a hozzátartozókat is fenyegette, hogy bántja őket, megkönnyebbülést is érezhet a gyászoló, ami még külön lelkiismeret-furdalást is okozhat.

A szerettünk öngyilkossága miatt érzett heves és komplex érzelmek miatt különösen fontos segítséget kérni egy hozzáértő szakembertől, aki segít kibogozni azokat az összekuszált érzéseket, amit a haláleset hagy maga után.