fbpx
kognitív viselkedésterápia, mindfulness, dialektikus viselkedésterápia, stresszkezelés, stresszredukció, cbt, mbsr, dbt, humanisztikus pszichológia

Az alap, felsőoktatásban tanított módszerek mellett online találkozások alkalmával a következőkhöz nyúlok:

Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget tudjam nyújtani, az eszköztáramat folyamatosan bővítem a legújabb módszerekkel. A folyamat során ezeket személyre szabottan használom, esetenként keverve őket úgy, hogy a személyiségedhez a legjobban igazodjon.


Kognitív viselkedésterápia (cbt) alapú coaching:

A CBT egy időhatáros terápia, amely sokkal inkább koncentrál az ’itt és most’-ra a gyermekkor helyett. Vizsgálja a kapcsolatot az adott személy jelenlegi helyzete, a tudata, a gondolatai, az érzései, a viselkedése és a fizikai reakciói között. Megtanít arra, hogy automatikusan megvizsgáld a gondolataidat és segít, hogy érzelmileg stabilabban érezd magad. CBT azok számára megfelelő megoldás, akik konkrét problémával keresnek meg, de nem tudják rá a megoldást.

  • Tanácsadás:

A tanácsadó segíthet, hogy megküzdj a nehézségeiddel és megértsd az érzéseidet. A tanácsadás azok számára lehet megfelelő módszer, akik bonyolult, érzelmileg megterhelő időszakon mennek át. Ilyen lehet a gyászfolyamat, a párkapcsolati problémák, a munkahelyi stressz vagy más élethelyzetet megváltoztató történés.

  • Mindfulness alapú terápiák; stresszkezelés (MBSR), coaching:

Ezek a terápiák arra fókuszálnak, hogy megtanítsanak figyelni a gondolataidra és az érzéseidre. Nagy előnye, hogy gyorsan megtanulható, könnyen alkalmazható módszereket tartalmaz. Többféle mindfulness alapú terápia létezik, melyek közül én jelenleg a mindfulness alapú stresszkezeléssel, a mindfulness alapú kognitív terápiával és dialektikus viselkedésterápiával dolgozom.

  • Megoldásközpontú terápia (SFBT)

A hagyományos terápiákkal ellentétben nem a múlt eseményeire koncentrál, nem a problémát analizálja, hanem úgy keres megoldást, hogy a jelenből kiindulva a reményteli jövőre helyezi a fókuszt. Ez a módszer azt feltételezi, hogy a meglévő tudásoddal és megfelelő kérdezőtechnikával képes leszel megtalálni a választ a problémádra.

  • Szülőmentor programok:

Szülő-Gyermek Együttműködés terápia (PCIT, PCIT-T)
Ez a terápia egy játékos foglalkozás és egy viselkedés terápia ötvözete fiatal gyermekeknek és szüleiknek, gondozóiknak. Olyan technikák elsajátítására van lehetőség, amely elősegíti a gyermekkel kapcsolatos érzelmi és viselkedésbeli problémák feloldását, ezzel harmonikus szülő-gyermek kapcsolatot teremtve.

A fenti technikákat több év tapasztalata alapján, kifejezetten a tanácsadás online formájához válogattam össze, pszichoterápiát nem végzek.