fbpx

A gyászról

A gyász mély fájdalom. Tudom, mert én is megtapasztaltam. Én is átéltem a fájdalom azon mélységét, amelyet a szerettünk elvesztésekor érzünk. Nagyon nehéz újra megtalálni az egyensúlyt az életünkben és rátalálni arra az útra, amelyről a bánat letaszított minket. Segítek neked, végig vezetlek a gyászodon és biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a módját, hogy megregulázzuk a fájdalmadat. Ha arra van szükséged, akkor meghallgatlak, ha arra, akkor nevetek vagy sírok veled.

A veszteség különböző formában és mértékben érkezik

 Néha a gyász egy fontos személy halálával kapcsolatos, néha egy munka, karrier elvesztésével függ össze, de lehet válással, szakítással kapcsolatos érzés is. Máskor egy barátság megszűnését kell elengednünk, de a veszteségérzés összefügghet az egészségünkkel vagy a fizikai állapotunkkal is. Bármi is a gyászod forrása, együtt túljutunk ezen a tapasztalaton és megtaláljuk a módját, hogy jobban légy.

Az élet egy borzasztó kihívás elé állított most téged, de segítek, hogy meg tudj vele küzdeni és felismerd, hogy hogyan, mely módszerekkel lehetsz ellenállóbb a fájdalommal szemben.

A tanácsadás segít, ha:

 • egy családtag vagy barát elvesztéséből épülsz fel
 • újraépíted az életed válás után
 • krónikus betegséggel küzdesz
 • ha egy beteg szerettednek viseled gondját
 • ha olyan veszteség történt az életedben, amely gyökeresen felforgatja azt

A segítségemmel teret kapsz szabadjára engedni a gondolataidat és az érzéseidet a megtapasztalt veszteséggel kapcsolatosan, így könnyebben tudsz kialakítani egy új jövőképet. Megmutatom neked, hogyan lehetnek boldogabbak a napjaid és hogyan hozz egyensúlyt az életedbe még akkor is, ha a világod épp kifordult a sarkából.

Öngyilkosság miatti gyász

Ha egy szerettünket azért veszítjük el, mert az önkezével vet véget az életének, az egy teljesen más fajta gyász, mintha betegségben vagy balesetben hal meg. Ilyenkor a gyászoló a gyász, az elszigeteltség és az önhibáztatás mérgező érzéseinek keverékét éli át. A hozzátartozók számára az öngyilkosság különleges dinamikája a veszteséget még traumatikusabbá teszi.


Öngyilkosság miatti gyász esetén tapasztalható érzések:
 • sokszor latolgatják, hogy vajon elmulasztottak-e észre venni valamilyen jelet, amellyel megakadályozhatták volna a halálesetet. 
  Ezt a bűntudatot sokszor egyéb családtagok, ismerősök vagy esetleg még idegenek is erősítik.
 • elképzelhető, hogy a családtagok szégyellik a halál igazi okát nyilvánosságra hozni
 • ha a szerettedet megölik, akkor természetes, hogy haragszol az elkövetőre. De itt az elkövető az áldozat is egyben, ezért nehéz összeegyeztetni az elhunyt cselekedete iránt érzett dühödet és a halála miatt érzett szomorúságot
 • a családtagok sokszor azt érzik, hogy az elhunyt szerettük nem szerette őket eléggé ahhoz, hogy éljen vagy az öngyilkosság egy ítélet a kapcsolatuk felett.
 • bizonyos esetekben, amikor az elhunyt többször is megkísérelt öngyilkosságot, esetleg a hozzátartozókat is fenyegette, hogy bántja őket, megkönnyebbülést is érezhet a gyászoló, ami még külön lelkiismeret-furdalást is okozhat.

A szerettünk öngyilkossága miatt érzett heves és komplex érzelmek miatt különösen fontos segítséget kérni egy hozzáértő szakembertől, aki segít kibogozni azokat az összekuszált érzéseket, amit a haláleset hagy maga után.

A gyermeked elvesztése

Vannak fájdalmak, amiknek a nagysága elképzelhetetlen, a mélysége leírhatatlan. Egyetlen szülőnek sem lenne szabad túlélnie a gyermekét. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem az határozza meg a gyászod nagyságát, hogy meddig élt a gyermeked. Az ő elvesztése borzalmas kín minden életkorban.

Fájdalmat érzel az elvesztett remények és álmok miatt amit a gyermekeddel kapcsolatban dédelgettél, a lehetőségek miatt, amik már sosem válnak valóra és az élet olyan tapasztalatai miatt, amiket már sosem oszthattok meg egymással. Ha az egyetlen gyermekedet veszítetted el, akkor azt érezheted, hogy a szülői identitásod is vele halt úgy, ahogy a jövőbeli unokáid lehetősége is. Ez a fájdalom mindig elkísér, örökké a részed lesz. Idővel halványulni fog, meg fogsz tanulni nélküle élni, újra adsz értelmet az életednek és boldog leszel, de a szívedben mindig ott lesz az iránta érzett szeretet.

Gyermek elvesztése esetén jelentkező érzelmek

A gyermeked halála miatti gyászreakció sokkal hosszabb és intenzívebb, mint más hozzátartozó elvesztésekor érzett gyász. Nagy valószínűséggel ezeket tapasztalod:

 • intenzív shock, zavarodottság, tagadás (még akkor is, ha pl. betegség miatt várható volt a halála)
 • mindent átjáró szomorúság és kétségbeesés.
 • extrém bűntudat esetleg az az érzés, hogy csődöt mondtál a gyermeket védelmezőjeként vagy máshogy kellett volna valamit csinálnod
 • intenzív düh és keserűség
 • túlfélted az életben maradt gyermekedet
 • megkérdőjelezed a hitedet (vallásodat)
 • a gyermekeddel álmodsz vagy érzed a jelenlétét
 • mérhetetlen magány és az érzés, hogy hiába vesz téged sok ember körül, mégsem értenek meg

A közhiedelem szerint a gyásznak egy adott idő – 1 év – alatt le kell zajlania. Ez nem igaz. A fájdalom kezdeti súlya és mértéke nem lesz mindig ilyen erős, enyhülni fog, de időszakonként vissza-visszatér és 18 hónapnál is tovább tarthat. Ezek az időszakok egyre kevésbé lesznek intenzívek és a szünet is nyúlni fog közöttük, de egy alap szomorúság mindig jelen lesz az életedben. A gyermeked halálának évfordulóján, fontos eseményeknél, mérföldköveknél újra és újra visszatér a kínzó fájdalom.

Minden gyermekünk változást hoz az életünkbe. Új utat kap általuk a szeretet, megtanítanak új dolgokban örömöt lelni és új aspektusban tekintünk miattuk a világra. Az az irány, amit az életünk az elveszített gyermekünktől kapott, az ő örökségévé válik. Az emlékek, a boldog pillanatok és az a szeretet, amivel egymást körül vettétek, örökké a részed marad és tovább él benned.

A szülő elvesztése

A szüleink: ők azok, akik őrzik a születésünk emlékét, az első lépteinket, akik fogócskáztak velünk, megtanítottak biciklizni, sajátjukként élték végig velünk az első szerelmet és az azt követő szerelmi csalódást.

Gyermeki szemmel nézve a szüleink szuperhősök. Minden cselekedetük helyes és rendjén való és bármilyen hibát helyre tudnak hozni legyen az egy elromlott játék vagy egy megütött térdecske. 
Ahogy öregszünk észrevesszük, hogy ők sem mindenhatók, látjuk a hibáikat és a korlátaikat, de ennek ellenére vagy ezzel együtt továbbra is ők azok, akikhez visszafutunk, akiket felhívunk, ha gondunk van. Azt szeretnénk, ha mindig itt lennének nekünk. Várjuk, hogy velünk örüljenek az esküvőnkön, szeretnénk látni őket a gyermekünk születésénél.

Szülő elvesztése esetén átélt lelki nehézségek okai

Az emberi kapcsolatokra jellemzően a szüleinkkel való kapcsolatunk is nagyon komplex. Cipelhetünk magunkkal olyan nehezteléseket, amik még a gyermekkorunkból származnak, de nem volt bátorságunk elmondani. Az is lehet, hogy a kapcsolat veszekedésekkel tarkított és azon kapjuk magunkat, hogy teljesen más habitusú, hozzáállású szülőket kívánunk magunknak.  

A szülő halálával nem csak azt a személyt veszítjük el, aki egész eddigi életünkben mögöttünk állt, hanem a gyermekeink vagy a leendő gyermekeink nagyszülőjét is, de épp úgy elveszítjük annak a lehetőségét is, hogy elmondjuk azt, amit még nem sikerült, elengendjünk régi sérelmeket vagy egyszerűen még egyszer kimondjuk „szeretlek”.

Ha ez a veszteség fiatal felnőttként ért, könnyen lehet, hogy azt tapasztalod, más nem érti, nem tudja, hogy te mit érzel. Azok, akik a baráti körben elvesztették valamelyik szerettüket, az életkori sajátosságok miatt valószínűleg valamelyik nagyszülőt gyászolják, ami egy másfajta veszteségélmény. 

Lehet, hogy úgy érzed mihamarabb szeretnél visszatérni a normál életedhez egy rövid gyászidőszak után vagy a barátaid várják tőled, hogy legyél olyan, mint amilyen általában szoktál. Az emberek többsége kényelmetlenül érzi magát, ha a halálról, gyászról kell beszélni, ezért elképzelhető, hogy a barátaid, ismerőseid nem kérdeznek a téged ért veszteségről.

Szülő elvesztése esetén mit várhatsz el a tanácsadástól?

A tanácsadóval való munka segít visszatalálni mind a szakmai mind a személyes életedhez. Segítek neked olyan gyakorlati kérdésekben is, hogy hogyan beszélj az édesapád/édesanyád haláláról a munkatársaidnak vagy a barátaidnak, hogyan fogalmazd meg az ezzel kapcsolatos érzéseidet.
Segítek abban, hogy megértsd hogyan hat a gyász a mindennapi életedre, technikákat tanítok, hogy ne emésszen fel a téged ért fájdalom, szükség esetén beszélünk arról, hogy hogyan bocsáss meg magadnak és hogyan engedd el azokat a hibákat, amiket az elhunyt szülőd vétett.

A gyásznak nincs jó vagy rossz módja. Mindenki másként éli meg, pont úgy, ahogyan az elveszített szülőjével való kapcsolatát is. Segítek, hogy megtaláld a legjobb stratégiákat, hogy új tradíciókat építs, megerősítsd a kapcsolatodat a családod többi tagjával és úgy tudd folytatni az életedet, hogy az számodra a legteljesebb lehessen.

A társ, házastárs elvesztése

A házastársunkkal, partnerünkkel való kapcsolatunk gyakran a személyiségünk egyik fő támpillére: a társunk szükségletei, álmai és céljai legtöbbször egybefonódnak a miénkkel. Elveszíteni a párodat azt jelenti, hogy elveszíted az indentitásod egy részét, mint férj vagy feleség, társ és elveszíted az összes terveteket, a közös céljaitokat, amiket ti ketten, együtt szőttetek.

Az özvegység bármelyik életkorban nagyon nehéz. Ha fiatalon veszítetted el a társad, az olyan érzés, mintha senki sem értené meg a fájdalmadat és a zavarodottságot, amit épp átélsz. A legtöbb 40 év alatti embernek nincs a környezetében más, aki hasonló veszteséget tapasztalt volna.

Támaszt keresni – mind professzionális tanácsadás mind speciális támogató csoportok formájában – nagyon fontos. Segítséget és módszereket, eszközöket kapsz ahhoz, hogy elmozdulj a gyógyulás irányába és tudatosuljon benned, hogy nem vagy egyedül még akkor sem, ha magányos vagy.

Társ, házastárs elvesztése esetén tapasztalható érzések

Íme pár probléma, amellyel az özvegyek gyakran szembesülnek a gyászfolyamatban:

Sokszor tapasztalják azt, hogy a társuk elvesztéséhez kapcsolódóan más veszteségélményeket is meg kell élniük:

 • nem csak a társadat veszítetted el, hanem a gyermekeid édesanyját/édesapját is
 • nem vagy már többé férj/feleség
 • az anyagi biztonság elvesztését
 • a közös otthon elvesztését
 • azt, hogy a közös álmok és tervek sosem fognak valóra válni
 • barátokat és családtagokat veszítenek el
Fizikai tünetek

A házastárs elvesztése az egyik legmagasabb stresszforrás. A stressz és a hiányzó házastárs miatt érzett magány gyakran kihat a fizikai egészségre. Sok özvegy tapasztal komoly betegséget a partner elvesztését követő első évben. 
Ezek a leggyakrabban a gyászfolyamatban jelen lévő fizikumot érintő gondok:

 • alvással kapcsolatos problémák; túl sok vagy túl kevés alvás
 • étkezési szokások megváltozása
 • az általános aktivitási szint és mozgási szokások megváltozása
 • szociális izoláció
Társ, házastárs elvesztése mit várhatsz el a tanácsadástól?

A tanácsadás fontos része az önmagunkkal való foglalkozás, mert ez segít menedzselni a problémákat mielőtt azok negatív hatással vannak az egészségünkre.

A gyásznak nincs jó vagy rossz módja, nincs egy meghatározott idő, amikorra újra a réginek kell lenned. A legtöbb özvegy azt tapasztalja, hogy a gyász sosem fog teljesen eltűnni, de idővel (és tanácsadás segítségével) elhalványul annyira, hogy ne akadályozzon meg abban, hogy újra teljes életet tudj élni.

A testvér elvesztése

A testvérek közötti kötelék azon ritka kapcsolatok egyike, amely a gyermekkorban kezdődik és arra számítunk, hogy idős korunkban ér véget.
A testvérünk a gyermekkori emlékeink őrzőangyala, a cinkostársunk, a legjobb barátunk és az a személy, akihez fordultunk, ha összevesztünk a szüleinkkel, a világgal.

Vagy… nem. Vannak esetek, amikor a testvér a szorongás és az aggodalom forrása. Ilyenkor a testvéri kapcsolat gyerekkorban abból áll, hogy menekülünk a minket bántó testvér elől, felnőttként pedig inkább elkerüljük őt.

Függetlenül attól, hogy milyen volt a kapcsolatod a testvéreddel, a halála mindenképpen mélyen érint. Ha fiatal korodban veszítetted el őt, akkor elképzelhető, hogy a szociális közegedben te vagy az első, aki megtapasztalta egy közeli családtag halálát. Az is elképzelhető, hogy magával a gyásszal is most találkoztál először.
Segítek abban, hogy feldolgozd a halálát és az esetleges olyan körülményeket, amelyek ehhez a tragédiához vezettek. Így könnyebben fel tudod újra építeni az életed és méltón megőrizheted a testvéred emlékét.