fbpx
szülő halála

A szüleink: ők azok, akik őrzik a születésünk emlékét, az első lépteinket, akik fogócskáztak velünk, megtanítottak biciklizni, sajátjukként élték végig velünk az első szerelmet és az azt követő szerelmi csalódást.

Gyermeki szemmel nézve a szüleink szuperhősök. Minden cselekedetük helyes és rendjén való és bármilyen hibát helyre tudnak hozni legyen az egy elromlott játék vagy egy megütött térdecske. 
Ahogy öregszünk észrevesszük, hogy ők sem mindenhatók, látjuk a hibáikat és a korlátaikat, de ennek ellenére vagy ezzel együtt továbbra is ők azok, akikhez visszafutunk, akiket felhívunk, ha gondunk van. Azt szeretnénk, ha mindig itt lennének nekünk. Várjuk, hogy velünk örüljenek az esküvőnkön, szeretnénk látni őket a gyermekünk születésénél.

Szülő elvesztése esetén átélt lelki nehézségek okai

Az emberi kapcsolatokra jellemzően a szüleinkkel való kapcsolatunk is nagyon komplex. Cipelhetünk magunkkal olyan nehezteléseket, amik még a gyermekkorunkból származnak, de nem volt bátorságunk elmondani. Az is lehet, hogy a kapcsolat veszekedésekkel tarkított és azon kapjuk magunkat, hogy teljesen más habitusú, hozzáállású szülőket kívánunk magunknak.  

A szülő halálával nem csak azt a személyt veszítjük el, aki egész eddigi életünkben mögöttünk állt, hanem a gyermekeink vagy a leendő gyermekeink nagyszülőjét is, de épp úgy elveszítjük annak a lehetőségét is, hogy elmondjuk azt, amit még nem sikerült, elengendjünk régi sérelmeket vagy egyszerűen még egyszer kimondjuk „szeretlek”.

Ha ez a veszteség fiatal felnőttként ért, könnyen lehet, hogy azt tapasztalod, más nem érti, nem tudja, hogy te mit érzel. Azok, akik a baráti körben elvesztették valamelyik szerettüket, az életkori sajátosságok miatt valószínűleg valamelyik nagyszülőt gyászolják, ami egy másfajta veszteségélmény. 

Lehet, hogy úgy érzed mihamarabb szeretnél visszatérni a normál életedhez egy rövid gyászidőszak után vagy a barátaid várják tőled, hogy legyél olyan, mint amilyen általában szoktál. Az emberek többsége kényelmetlenül érzi magát, ha a halálról, gyászról kell beszélni, ezért elképzelhető, hogy a barátaid, ismerőseid nem kérdeznek a téged ért veszteségről.

Szülő elvesztése esetén mit várhatsz el a tanácsadástól?

A tanácsadóval való munka segít visszatalálni mind a szakmai mind a személyes életedhez. Segítek neked olyan gyakorlati kérdésekben is, hogy hogyan beszélj az édesapád/édesanyád haláláról a munkatársaidnak vagy a barátaidnak, hogyan fogalmazd meg az ezzel kapcsolatos érzéseidet.
Segítek abban, hogy megértsd hogyan hat a gyász a mindennapi életedre, technikákat tanítok, hogy ne emésszen fel a téged ért fájdalom, szükség esetén beszélünk arról, hogy hogyan bocsáss meg magadnak és hogyan engedd el azokat a hibákat, amiket az elhunyt szülőd vétett.

A gyásznak nincs jó vagy rossz módja. Mindenki másként éli meg, pont úgy, ahogyan az elveszített szülőjével való kapcsolatát is. Segítek, hogy megtaláld a legjobb stratégiákat, hogy új tradíciókat építs, megerősítsd a kapcsolatodat a családod többi tagjával és úgy tudd folytatni az életedet, hogy az számodra a legteljesebb lehessen.