fbpx

Vannak fájdalmak, amiknek a nagysága elképzelhetetlen, a mélysége leírhatatlan. Egyetlen szülőnek sem lenne szabad túlélnie a gyermekét. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem az határozza meg a gyászod nagyságát, hogy meddig élt a gyermeked. Az ő elvesztése borzalmas kín minden életkorban.

Fájdalmat érzel az elvesztett remények és álmok miatt amit a gyermekeddel kapcsolatban dédelgettél, a lehetőségek miatt, amik már sosem válnak valóra és az élet olyan tapasztalatai miatt, amiket már sosem oszthattok meg egymással. Ha az egyetlen gyermekedet veszítetted el, akkor azt érezheted, hogy a szülői identitásod is vele halt úgy, ahogy a jövőbeli unokáid lehetősége is. Ez a fájdalom mindig elkísér, örökké a részed lesz. Idővel halványulni fog, meg fogsz tanulni nélküle élni, újra adsz értelmet az életednek és boldog leszel, de a szívedben mindig ott lesz az iránta érzett szeretet.

Gyermek elvesztése esetén jelentkező érzelmek

A gyermeked halála miatti gyászreakció sokkal hosszabb és intenzívebb, mint más hozzátartozó elvesztésekor érzett gyász. Nagy valószínűséggel ezeket tapasztalod:

  • intenzív shock, zavarodottság, tagadás (még akkor is, ha pl. betegség miatt várható volt a halála)
  • mindent átjáró szomorúság és kétségbeesés.
  • extrém bűntudat esetleg az az érzés, hogy csődöt mondtál a gyermeket védelmezőjeként vagy máshogy kellett volna valamit csinálnod
  • intenzív düh és keserűség
  • túlfélted az életben maradt gyermekedet
  • megkérdőjelezed a hitedet (vallásodat)
  • a gyermekeddel álmodsz vagy érzed a jelenlétét
  • mérhetetlen magány és az érzés, hogy hiába vesz téged sok ember körül, mégsem értenek meg

A közhiedelem szerint a gyásznak egy adott idő – 1 év – alatt le kell zajlania. Ez nem igaz. A fájdalom kezdeti súlya és mértéke nem lesz mindig ilyen erős, enyhülni fog, de időszakonként vissza-visszatér és 18 hónapnál is tovább tarthat. Ezek az időszakok egyre kevésbé lesznek intenzívek és a szünet is nyúlni fog közöttük, de egy alap szomorúság mindig jelen lesz az életedben. A gyermeked halálának évfordulóján, fontos eseményeknél, mérföldköveknél újra és újra visszatér a kínzó fájdalom.

Minden gyermekünk változást hoz az életünkbe. Új utat kap általuk a szeretet, megtanítanak új dolgokban örömöt lelni és új aspektusban tekintünk miattuk a világra. Az az irány, amit az életünk az elveszített gyermekünktől kapott, az ő örökségévé válik. Az emlékek, a boldog pillanatok és az a szeretet, amivel egymást körül vettétek, örökké a részed marad és tovább él benned.