fbpx
Related Posts
4 Comments
Mező Ágnes

17 éve a 21. héten szültem meg a babát, akit annyira vártunk, hogy a fiam már egész korán Andrisnak nevezett el, pedig mindannyian, beleértve a középiskolás fiamat és lányomat is, lányt szerettünk volna. Később derült ki, hogy valóban fiú lett volna, de Down szindrómás. Gondolkodás nélküli, határozott, racionális döntésem volt, hogy fogyatékos gyermekkel nem terhelem a családomat. Szülés után olyan gyorsan elvitték, a nővér azonnal kiszaladt vele a szülőszobáról, hogy mire a fájdalom megszűnése után felemeltem a fejem, hogy megnézzem, addigra már semmit nem láttam, és mindjárt altattak is a küret miatt. Azóta sem tudtam még elengedni ezt a babát, a veszteség és a lelki megrázkódtatás életem végéig elkísér. Pedig számtalan rituálét, családállítást, búcsút “eljátszottam” már, de az, hogy nem is láthattam, hogy egy halvány kép sincs bennem róla, az elbúcsúztathatatlan.

Levendula Lilla

Kedves Ágnes!
Borzasztóan sajnálom a kisfiad elvesztését. Keress meg engem privátban, lehet, hogy tudok neked adni olyan technikát, amivel el tudsz tőle búcsúzni.
Üdvözlettel: Lilla

Ivett

Szülésznői elhivatottságom azzal a babával együtt halt meg, aki aznap nem sírhatott fel.
Terminusban lévő másodszorszülő kismama, a reggeli NST vizsgálaton nem volt szívhang. UH vizsgálat igazolta a kegyetlen, súlyos gyanút…
A körülmények ellenére rendkívül méltóságteljesen viselte a szülést az érintett hölgy, akit ezért mélyen tiszteltem (- bárcsak fele annyi tartásom lehetne, mint neki – akkor.)
Ugyanakkor, elképzelni sem tudtam mit érezhet, mire gondolhat, bár nem mutatta de mégis éreztem a fájdalmát és azzal nem tudtam mit kezdeni. Sokkolt.
Szerettem volna vigaszt nyújtani de hogyan kellene? Mit mondjak? Mit illik? Mit szabad? Mit szeretne Ő hallani? Mi az ami segítene neki, és még véletlenül sem ártana? Csendben gyászoltam magamban mellette és szégyelltem, hogy nem jön ki hang a torkomból, pedig tudatni akartam vele, hogy együttérzek, de nem bírtam megszólalni. Végtelenül kínossá váltam saját magamnak is így kisétáltam onnan.
A tehetetlenség legyőzött.
Ezt követően (utolsó évben) ott hagytam a főiskolát. Így éreztem helyesnek.

Levendula Lilla

Kedves Ivett!
Én pedig azt sajnálom, hogy egy olyan szakember, mint te (engedd meg, pls, a tegeződést) elhagyja a hivatást.
Tudom, hogy nagyon nehéz, hisz naponta vagyok vetélő anyukák mellett és évente többször halvaszülő, nagyvetélő kismamák mellett.
A kommunikáció nem csak szavakkal történik. Létezik egy ún. right brain to right brain communication (tudatalatti) is. Az anyuka, akit kisértél, tudta, hogy mellette vagy. Azt pedig tanulni kell, hogy hogyan fejezz ki részvétet. Hogyan lehetnél tanulóként hibás valami olyanért, amire másnak kellett volna megtanítania téged?
Rengeteget tettél, még akkor is, ha nem tudsz róla. (én meggondolnám, hogy visszaülök az iskolapadba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *